آفتاب سوختگی پوست:
آفتاب سوختگی نوعی التهاب پوستی است که در اثر مجاورت طولانی مدّت در آفتاب یا سایر منابع پرتو فرابنفش حاصل میشود. این سوختگی در اثر پرتو فرابنفش موجود در نور خورشید یا دستگاههای برنزهکننده (سولاریوم) بهوجود میآید. از نشانههای آن میتوان سرخی بیش از حد پوست، دردناک شدن و گاهی ایجاد تاول را نام برد.
آفتاب سوختگی هنگامی رخ میدهد که مقدار تابش اشعه خورشید یا سایر منابع نوری حاوی پرتو فرابنفش بیش از توانایی رنگدانه محافظتکننده پوست بدن یعنی ملانین باشد.
آسیب ها:
آفتاب سوختگی شدید به همان اندازه سوختگی حرارتی وخیم است و ممکن است همان اثرات عمومی مانند تاول زدن، ورم و تب را داشته باشد؛ بنابراین نباید آفتاب سوختگی را بیاهمیت انگاشت. هرسال بسیاری از افراد در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید فوت میکنند و میلیونها نفر دچار آفتابسوختگی میشوند.آفتابسوختگی برخلاف سوختگی حرارتی فوراً تظاهر نمیکند.
بنابراین هنگامی که دردناکی و قرمزی پوست شروع میشود، آسیب پوستی از قبل رخ دادهاست. درد در ۶ تا ۴۸ ساعت ابتدایی پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید بیشترین شدت را دارد. در موارد شدید ممکن است پوست تاول بزند. تورم پوست، به خصوص پاها شایع است.
سمومی در بدن به علت آفتاب سوختگی آزاد میشوند و باعث ایجاد تب به صورت یک علامت معمول میشوند. پوسته ریزی معمولاً سه تا هشت روز پس از قرارگرفتن در معرض آفتاب شدید رخ میدهد.
سرطان، آب مروارید و آسیبهای دراز مدت:
عواقب درازمدت سالهای متوالی قرار گرفتن در معرض نور تند خورشید نیز مهم هستند.یک بار آفتاب سوختگی همراه با تاول زدن پوست احتمال سرطان سلولهای رنگی پوست (ملانوسیتها) را که ملانوم نامیده میشود دو برابر میکند. قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید باعث پیری زودرس پوست و ایجاد چین و چروک در آن میشود. لکههای پیری (lentigo) نتیجه تابش نور خورشید به پوست هستند.
سرطان پوست (چه از نوع سلول پایهای و چه از نوع سلول فلسی) مستقیماً با میزان قرار گرفتن در معرض آفتاب (که بر حسب دو عامل رنگدانههای پوست و ساعات زیر آفتاب بودن معین میشود) ارتباط دارد.
نهایتاً در معرض قرارگیری به نور خورشید و صدمه ناشی از پرتو فرابنفش در ایجاد آب مروارید دخیل دانسته شدهاست.
عواملی که حساسیت شخص را نسبت به آفتابسوختگی افزایش میدهد عبارتاند از:
1. در معرض آفتاب قرار گرفتن در ساعت اوج آفتاب (۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر) خصوصاً در نوزادان و کودکان که نسبت به بزرگسالان پوست حساستری دارند.
2ت روشنی پوست: افراد با پوستهای روشن با احتمال بیشتری نسبت به افراد با پوست تیرهتر دچار آفتابسوختگی میشوند.
3. استفاده از برخی داروها از جمله بعضی از آنتیبیوتیکها و قرصهای ضدبارداری و همچنین برخی از مواد آرایشی.
4. استفاده از روشهای برنزهکردن.
پیشگیری از آفتابسوختگی:
کرمهای ضدآفتاب بسیار مؤثری برای محافظت در برابر پرتوهای فرابنفش UVA و فرابنفش (به ترتیب پرتو فرابنفش دارای طول موج بلند و کوتاه)، که اجزای نور خورشید هستند، مسئول سوختن و تغییرات سرطانی در پوست هستند.
کرم ضدآفتاب، لباسهای پوشاننده و عینکهای آفتابی ضد پرتو فرابنفش، همگی برای پیشگیری از قرار گرفتن در برابر نور خورشید توصیه میشوند. استفاده از کرم ضدآفتاب دارای فاکتور محافظتی نور خورشید (SPF) بالا توصیه میشود. اعداد بالاتر SPF بیانگر قدرت محافظت بیشتر کرم است. متأسفانه راهی برای «برنزه شدن بیخطر» در آفتاب وجود ندارد.
تسکین دادن آفتابسوختگی:
• دوش یا حمام آب سرد بگیرید یا پارچه مرطوب و سرد روی سوختگی قرار دهید.
• کرمهای حاوی بنزوکائین، لیدوکائین و وازلین روی پوست نمالید.
• اگر تاول پوستی به وجود آمدهاست، پانسمان خشک ممکن است از عفونت جلوگیری کند.
• اگر پوستتان تاول نزدهاست، از کرم مرطوبکننده برای تسکین ناراحتی استفاده کنید.
• داروهای مسکن مانند ایبوپروفن را برای کاهش درد مصرف کنید.
• مصرف اب و مایعات فراوان در دفع سموم بدن.
• استفاده از ویتامین ای بهمراه ویتامین سی در دوزهای توصیه شده روزانه جهت بهبود هرچه سریعتر پوست و بازسازی اسیبهای وارده.
• در صورتی که به همراه آفتاب سوختگی تب دارید یا تاولهای پر از مایع، سرگیجه یا اشکالات بینایی به همراه آفتاب سوختگی وجود دارند، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
درمان آفتاب سوختگی با لیزر:
هیچ کرم ضد آفتابی نمیتواند پوست را به طور کامل در برابر اشعههای UV محافظت کند. در معرض قرار گرفتن آفتاب، پوست را چروک و چرب کرده و یا باعث بروز کک و مک و یا لکههای پیری میشود. اما جای نگرانی نیست پوست آسیب دیده با نور خورشید میتواند برای بدست آوردن کیفیت بهتر و جوانتر درمان شود. موثرترین تکنولوژی های ضد پیری مثل لیزر، آر اف سوزنی و میکرودرم میتوانند به حل این مشکل کمک کنند. اگر میخواهید از کک مک و آفتاب سوختگی راحت شوید یا پوستی که در اثر آفتاب بیش از حد، افتاده و چروک شده را بازسازی کنید.
باید بدانید که برای از بین بردن و درمان لک صورت با لیزر روش بسیار خوبی برای حذف لک پوست ناخواسته ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. برای اینکه بتوانید از درمان آفتاب سوختگی با لیزر استفاده کنید باید به یک کلینیک معتبر و مجهز مراجعه کرده و پس از مشاوره با پزشک روند درمان را آغاز کنید. دقت داشته باشید که درمان آفتاب سوختگی با لیزر حدود ۴۵ دقیقه طول می کشد.
در وهله اول از شما خواسته می شود که ناحیه ای که دچار آفتاب سوختگی شده است را کاملا شسته و تمیز کنید و سپس آن ناحیه را با لایه ی خنکی از ژل میپوشانند. همچنین یک وسیله خنک کننده شبیه سشوار باد خنک برای خنک نگه داشتن صورت استفاده می شود. سپس نور لیزر روی یک سری نقاط برای معالجه اعمال می شود.
بعد از انجام لیزری کرم مخصوص بعد از معالجه و محافظ در برابر نور خورشید به پوست مالیده می شود و کار با شما تمام می شود. دوام نتیجه بستگی به نحوه مراقبت شخص از پوستش بعد درمان دارد. اگر دوباره به هر نحوی در معرض نور آفتاب قرار گرفتید باید بدانید که لک پوست مجدداً برمی گردد و نیاز به درمان مجدد پیدا می کنید.
مرکز درمانی رفع موهای زائد
کلینیک موهای زاید
بهترین کلینیک درمان های پوستی