عوارض زودهنگام کاشت مو
درد: بر خلاف آنچه که ممکن است خیلی افراد تصور کنند، خطر بروز درد در زمان جراحی کاشت مو بسیار ناچیز است. البته در مورد عمل کاشت مو به روش FUT یا نواری، ممکن است بیمار در طی چند روز اول بعد از عمل درد خفیفی را احساس کند و شاید هم برای تسکین درد در اولین شب بعد از عمل به داروی مسکن نیاز پیدا کند. اما روش FUE معمولاً هیچ دردی را حتی در شب اول بعد از عمل به همراه ندارد.
خارش: یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو، خارش نواحی درگیر در عمل در پوست سر در روشهای سنتی FIT وFUT است. خاراندن سر در طی چهار روز اول بعد از عمل میتواند عواقب بسیار بدی داشته باشد و منجر به آسیبدیدگی گرافتهای تازه کاشته شده شود. خوشبختانه شدت خارش پوست سر بعد از کاشت مو معمولاً خیلی کم است و در اغلب موارد به هیچ مداخله درمانی نیاز ندارد. در واقع، مرطوب نگه داشتن ناحیه پذیرنده در پوست سر با استفاده از مرطوبکنندههای پوستی، در اغلب موارد میتواند خارش پوست را برطرف نماید در غیر اینصورت نیاز است که با پزشک مشورت کنید.
خونریزی: کاشت مو چه به روش FUE و چه به روش نواری انجام شود، معمولاً بر روی ناحیه اهدا کننده در پوست سر یک پانسمان گذاشته میشود تا فشار مختصری را بر روی این ناحیه وارد کند. این کار باعث میشود که خطر بروز خونریزی بعد از کاشت مو به حداقل برسد. بعد از پایان عمل کاشت مو ممکن است در ناحیه اهدا کننده یا ناحیه پذیرنده در پوست سر، کمی خونریزی وجود داشته باشد. اگر این خونریزی اتفاق بیفتد، معمولاً با گذاشتن یک گاز استریل و فشار دادن آرام آن بر روی سر به مدت چند دقیقه، میتوان خونریزی را متوقف کرد. اگر خونریزی با چند بار فشار دادن مختصر بر روی پوست سر متوقف نمیشود، با پزشک خود تماس بگیرند.
ورم: اغلب افرادی که عمل کاشت مو انجام میدهند، کمی ورم در پوست سر خود مشاهده خواهند کرد. به طور کلی احتمال بروز ورم در ناحیه پذیرنده و اطراف آن، به ویژه پیشانی و دور چشمها بیشتر است. بعضی از افراد میتوانند از داروهای استروئید پروفیلاکتیک برای کاهش خطر بروز ورم استفاده کنند. داروهای استروئیدی را میتوان به صورت تزریق در پوست سر در روز عمل جراحی و یا به صورت قرص در طی چند روز اول بعد از عمل استفاده کرد. ورم سر در صورتی که اتفاق بیفتد، معمولاً در روز سوم بعد از عمل شروع میشود و در روز چهارم به بیشترین میزان خود میرسد. اما خوشبختانه این ورم معمولاً تا روز پنجم بعد از عمل خیلی سریع برطرف میشود.
بیحسی: اثر داروهای بیحسی موضعی که در زمان انجام اغلب عملهای کاشت مو استفاده میشود، ممکن است تا چند ساعت بعد از پایان عمل نیز همچنان باقی بماند. علت دیگری که برای بیحسی بعد از عمل وجود دارد، تحریک اعصاب پوست در نواحی پذیرنده و اهدا کننده میباشد. تحریک اعصاب معمولاً در چند روز اول دوره بهبودی بعد از عمل اتفاق میافتد. گاهی اوقات هم ممکن است آسیب مکانیکی اعصاب سطحی باعث بروز بیحسی شود که در این صورت بیحسی به مدت طولانیتری ادامه پیدا خواهد کرد.
عفونتها: خطر بروز عفونت بعد از جراحیهای انتخابی ناحیه سر و گردن، به علت منبع خونی خیلی قوی که در این نواحی وجود دارد، بسیار پایین است. البته بیماران دیابتی، بیماران مبتلا به اختلال در سیستم ایمنی و سایر افرادی که خطر بروز عفونت در آنها به دلیل ابتلاء به بیماریهای خاصی زیاد است، ممکن است که از این قاعده مستثنی باشند. برای این بیماران ممکن است نوعی داروی آنتیبیوتیک پروفیلاکتیک توسط پزشک تجویز شود.
عوارض دیرهنگام کاشت مو
التهاب فولیکول مو (فولیکولیت): این عارضه شامل التهاب فولیکولهای مو میباشد که به صورت لکههای خال مانند کوچکی در ناحیه پذیرنده یا اهدا کننده در پوست سر مشاهده میشود. فولیکولیت معمولاً تأثیری بر رشد موهای کاشته شده ندارد و لکههای ناشی از آن بعد از چند روز یا نهایتاً چند هفته بدون نیاز به دارو یا درمان خاصی برطرف خواهد شد. اما در صورتی که لکههای روی پوست سر شما حالت دردناک داشته و تا مدت طولانی باقی بماند و یا دچار عفونت شدید شود، باید به پزشک خود مراجعه شود.
ریزش مو: بسیاری از بیماران ممکن است مدتی بعد از عمل کاشت مو متوجه شوند که موهای طبیعی که از قبل در سرشان داشتهاند، در حال ریزش هستند. این عارضه در اصطلاح با عنوان شوک ریزش مو شناخته میشود و میتواند بعد از هر گونه استرس شدیدی که به پوست سر وارد میشود، اتفاق بیفتد. در مورد عمل کاشت مو این شوک ریزش مو به خاطر استرس ناشی از عمل و دوره بهبودی بعد از آن است و معمولاً ظرف چند ماه بعد از عمل کاشت مو اتفاق میافتد البته ریزش مختصر موها به عنوان یک پیامد طبیعی و قابل انتظار بعد از عمل کاشت مو محسوب میشود و با شروع مصرف دارو از حدود زمان انجام این عمل، میتوان به راحتی آن را کنترل نمود.
باقی ماندن جای زخم: تشکیل جای زخم در ناحیه اهدا کننده، یکی از عوارض شایع بعد از عمل کاشت مو به روش رايج و سنتی نواری FUT میباشد.